Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Gyógyhatású Gombák

 

 

Turning Farok Gomba

 

turkey-tail-fungus_85296_990x742.jpg

 

 Ha az internetes keresőbe beütjük azt a szót, hogy lepketapló – vagy a tudományos nevét: Trametes versicolor –, a talált cikkek főleg gyógyító gombaként fogják említeni. Ezért nem is értettem igazán, miért mondta Keresztes Ferenc növényvédő szakmérnök azt, hogy mielőtt találkoznánk a meggyültetvényben, tájékozódjam a gombáról a világhálón.

 Mi gond lehet egy ilyen gombával? Aztán amikor az ültetvényben megláttam a fákat, egészen elképedtem attól, hogy ez a gomba micsoda iszonyatos pusztításra képes. Olvasóink is jelezték, hogy a meggyfákon különleges gombák jelennek meg. Olyan, mintha egy lepkecsapat telepedett volna meg az ágakon. Ez az a bizonyos lepketapló – ami korhadást okoz. Élősködő módon, a metszési sebeken keresztül behatolva, szó szerint megeszi a fák faanyagát, viszont a háncsrészt nem bántja. A fák törzsét nem csupán kiodvasítja, hanem esetenként futball-labda nagyságú, átlátható lyukat képez. A meggyfát rendkívül szereti: ha beleköltözik az ágába és a törzsébe, olyan mélyre ereszti fonalait, hogy nincs menekvés. A lepketapló régóta közismert gomba, s bár nem karantén-kórokozó, de hihetetlenül nagy kárt tud okozni. A megelőző védekezésben alapvető a rezes lemosó permetezés. Sajnos az árudákban is látni olyan csemetéket, amelyeken már megjelent a lepketapló. Ezek a fácskák menthetetlenek. A beteg, levágott részeket azonnal el kell égetni vagy kályhákban eltüzelni, mert az elpusztult faanyagon is tovább fejlődik a tapló, már nem élősködőként, hanem korhadéklakóként. Spórákkal szaporodik, ezért a fákon megjelenő termőtesteit haladéktalanul le kell szedni, és tűzre kell vetni. A rezes permetezések kulcsfontosságúak a lepketapló megállításában, főleg, ha a réz hatóanyagot könnyű kozmetikai olajokkal ötvözték. Ugyanis ha a gombát a levegőtől elzárjuk, a spóraszóró termőtesteit nem tudja kifejleszteni. Ugyanígy fontos metszéskor a sebek azonnali lezárása sebkezelő anyaggal. Keresztes Ferenc figyelmeztetett, hogy metszőollóval is átvihetjük a gombafonalakat az egyik fáról a másikra, és így mi fertőzzük meg az egészséges fát. Érdemes ezért a metszőollót és a fűrészt gombaölő szeres oldattal fertőtleníteni. A lepketapló nemcsak a lombos fákat, hanem az örökzöldeket, a fenyőféléket is tönkreteheti. Ugyanakkor gyógyászati szempontból különleges értéket képvisel, egyike a legkeresettebb gyógygombáknak a távol-keleti gyógyászatban. Nem ehető ugyan, de egyik vegyülete, a kresztin gyógyszerek hatóanyaga, a májrák kialakulását előzheti meg. A májgyulladás gyógyítására és a hepatitis-B kezelésére is felhasználják. Egy japán kutatócsoport igazolta a kresztin vírusellenes hatását, sőt azt is feltételezik, hogy esetleg az AIDS kialakulásáért felelős HIV-vírus okozta fertőzést is meggátolhatná.

Gyógygombák

 
mandulaillatú csiperke Agaricus subrufescensamerikai gombafaj, de előfordulhat nyugat-Európában is. Azonos az Agaricus blazei csiperkefajjal. Mostanában különösen kereset Európában is, és néhány hazai gombatermesztő kis mennyiségben foglalkozik a termesztésével, mert immunerősítő hatása van. Ezért a gyógygombák közé sorolható. A rendkívül keserű és kemény húsú pecsétviaszgombával szemben a mandulaillatú csiperke kiváló csemegegomba. Bár erős mandulaillata miatt több kreativitás kell a felhasználásához. Egy ilyen finom gombát nem fog az ember pörköltbe aprítani. Sajnos nem azonos a hazánkban is élő óriás csiperkével. Két különálló csiperkefaj. 
Valószínűleg egyre népszerűbbek lesznek a gyógyhatású gombák, ami javítani fog a többi faj megítélésén is.

Megjegyzés: A kép innen van.


 
júdásfülgomba Auricularia auricula-judae angol neve "jelly ear", ami zselés fület jelent. Találó név, mert tényleg puha fülre hasonlít a termőteste, amiben "porc" is van. A fotómon látható példányok korhadó bodzaágon nőttek. Bár leggyakrabban bodzán látom, de megtelepszik kőrisen, juharon is. Fehér korhasztó, vagyis enzimjeivel előbb a lignint bontja le, aztán a cellulózt. Növekvő népszerűségét a kínai konyhának és gyógyhatásának köszönheti. Ha főzni szeretnél vele, ITT találtam néhány receptet. A Kínában termesztet fafül az Auricularia polytricha, amit szárítva forgalmaznak. A két faj ízre, állagra megegyezik, tehát tökéletes kínai étel főzhető a júdásfüllel is. A tegnapi cikkben írtam, hogy sok benne a trehalóz, amitől a termőtestek sokkal jobban bírják a szárítást, és beáztatás után teljesen visszanyerik eredeti rugalmasságukat. 
Valóban gyógyhatású gomba, de véralvadásgátló kezelés alatt állók óvatosan egyék, mert szintén gátolja a vérrögképződést, így a gyógyszer és a gomba hatása összeadódhat. Hatóanyagai a vércukorszintet és a koleszterinszintet is csökkentik. Régebben a népi gyógyászatban tejbe vagy sörbe áztatták, és torokfájás ellen használták. Lehetséges, hogy van antibakteriális hatása. 


 
téli fülőke Flammulina velutipes azon kevés gombák közé tartozik, amik a hideg évszakot választották termőidejüknek. Speciális fehérjéi vannak, amik a jégkristályok alakját tudják befolyásolni, illetve kialakulásukat lassítani, akár -10Celsius fokig. Ezért a téli fülőke termőtestei nem fagynak szét, és ha megenyhül az idő, akkor tovább tudnak fejlődni. 
Hasonló "fagyálló fehérjék" vannak a késői laskagombábanPleurotus ostreatus is, ami szintén ősztől kezd el teremni. 
A téli fülőke egész évre kiterjeszti a gombaszezont. Tehát érdemes fagymentes téli napokon fás élőhelyeken keresgélni a sárgás kalapú, bársonyos tönkű téli fülőkét. Más fajjal nem tudod összetéveszteni, ha figyelsz a barna-fekete tönk bársonyosságára. Csak a kalapja ehető, tönkje túl szívós. A kalapbőr nyálkássága egyeseket zavarhat. Azonban fogyasztása biztos egyre gyakoribb lesz, mert a gyógygombák közé tartozik. Ázsiában nagy mennyiségben termesztik. Atermesztett példányok másként néznek ki, mert kevesebb fényben és direkt oxigénhiányos állapotba hozva termesztik. A szén-dioxid hatására nyúlnak meg a tönkök. Ha teljes sötétben nő a termőtest, akkor nem hoz kalapot, mert a fény mértéke szabályozza a kalap fejlődését és színeződését. 
Hazánkban nem termesztik, de vadon bőségesen elérhető. Békéscsaba belvárosában már két tuskón találkoztam vele. Lombhullató fák maradványain tenyészik, de ritkán fenyőféléken is. Sárgás kalapjáról, világosabb sárga, krémszínű lemezeiről, bársonyos tönkjéről könnyedén felismered.

Kiegészítés: 1993-ban a Columbia űrrepülőgépen több tudományos kísérletet is elvégeztek. Ezek közül az egyik a gombák termőtest növekedését vizsgálta. Hogyan reagálnak a súlytalanságra? Kiderült, hogy a gombáknak is van "egyensúlyérzéke" és gravitáció hiányában mindenfelé nőttek a termőtestek. A képpár felső részén földi körülmények közt nőtt a fülőke, a lentin a Columbia fedélzetén. Jól látható a különbség.


 
pecsétviaszgomba Ganoderma lucidum egyre ismertebb gomba, amit részben az alternatív gyógymódokat kínáló természetgyógyászatnak köszönhet. Egy régebbi könyvemben, a 90-es évek elején még csak annyit írtak róla, hogy a virágkötészetben használják érdekes megjelenésű, fényes felületű termőtesteit. Mostanra szinte mindenki tudja, hogy gyógyhatású gomba, Kínában évezredek óta használják, és nagy mennyiségben termesztik. Valóban vannak benne bioaktív vegyületek, és hasonlóan kezelendő mint egy gyógynövény. Leggyakrabban teaként fogyasztják, de nagyon keserű. Kávéba keverve kevésbé feltűnő a keserűsége. Hazánkban többen foglalkoznak a termesztésével, így magyar pecsétviaszgombát is beszerezhetünk kis utánjárással. Csak OGYI számos, bevizsgált terméket fogyasszunk, és inkább a hazai termesztőket támogassuk.

Megjegyzés: A képet innen vettem.


 
A süngomba Hericium erinaceus a filogenetikai kutatások alapján a galambgomba-alkatúak Russulalesrendjébe tartozik. Tegye fel a kezét, aki szerint teljesen átlagos, kalaposgomba formája van. Ránézésre senki se mondaná meg róla, hogy galambgombák és rizikék a rokonai.
A süngomba nemcsak rendszertani meglepetést okoz nekünk. A természet ajándéka, mert gyógygomba. Sajnos hazánkban ritka, mert kevés a természetes, "öreg" erdő, de a Bükk-hegység gyertyán elegyes bükköseiben viszonylag gyakori. Kedvenc tápláléka a bükk, de kedveli a tölgyet is. Fehér korhadást okozó korhadékbontó, vagyis egyszerre bontja a cellulózt és a lignint. Néha sérült, haldokló fán jelennek meg a termőtestei. Nagyon könnyű felismerni a 2-5cm hosszú "tüskéiről". Őszi gomba, szeptembertől novemberig terem. Jelenlegi legutolsó találata november tizenötödikei a gombász fórumban. 
Védett gombánk. Illik békén hagyni. Szerencsére termeszthető, de nem annyira könnyen mint például a laskagomba. Hazánkban is kísérleteznek a termesztésével. Erről találtam egyérdekes írást. Otthoni, hobbi nevelgetésére ideális a termőblokk, amit ITT lehet megrendelni. 

Megjegyzés: A képet innen vettem.


 
terülő rozsdástapló Inonotus obliquus ivartalan alakja látható a képen. Ivaros formája ritkábban figyelhető meg, ami egy kéregszerű, barnássárga, fél centi vastag, csövecskékből álló termőréteg. A spórákat xilofág életmódú ízeltlábúak hordják szét. 
A terülő rozsdástapló lombos fák, elsősorban nyírfaBetula sp. parazitája. Kedvenc tápláléka meghatározza elterjedési területét, leggyakoribb a tajgán. Hazánkban is felbukkanhat, de nagyon ritka. Ismertségét Alekszandr Szolzsenyicin regényének, aRákosztálynak köszönheti, amiben a betegek tőle remélik a gyógyulásukat. Oroszországban régóta népi gyógyszer a nyírfák "gyilkosa", aminek fekete, burjánzó, ivartalan alakja hasonlít a rákos daganatra. A fakeménységű dudor belseje sárgásbarnamicélium szövedékkel van teli. Ez maga a gomba. Legfőbb hatóanyaga a nyírfából származó betulinsav, ami képes egyes ráktípusoknál a beteg sejtek osztódását gátolni. Sajnos nem hat mindegyik rákra. A gombából készített tea vagy alkoholos kivonat hatásosan gyógyít néhány emésztőszervi betegséget, és antioxidáns hatása van mint például az antociánoknak.

Megjegyzés: A képet innen vettem.

 
tüskegomba Polyporus umbellatus egy figyelemreméltó és kíméletet érdemlő gomba. Sajnos hazánkban nem túl gyakori, mert a természetközeli, idős erdőkből kevés van, így kicsi az élettere. Ha mégis talált magának egy jó erdőt, akkor abban nagyobb számban is előfordulhat, de a tömeges megjelenés nem jellemző rá. A videó készítőjének szerencséje volt. Talán ennek tudatában videózta sokáig a gombákat, alaposan megvizsgálva minden részletet. A videó alapján könnyű felismerni a tüskegombát. 
Hazánkban védett, egy termőtestének eszmei értéke 10000Ft, de Szlovákiában nem az, ott nyugodtan gyűjthetjük, de ne vigyük túlzásba, az idősebb termőtesteket hagyjuk a helyén! Sajnos nem találtam információkat a termesztéséről, pedig kerestem. 
Az ágas tapló Grifola frondosa távoli rokona, gyakran összetévesztik a két fajt, de a tüskegombának a kalapkái kisebbek, központi állásúak, felületük sugarasan szálas, és a termőtestek egy gumóból, a szkleróciumból (tápanyag raktározó micélium) nőnek ki. Hasonló likacsosgombáról már olvashattál a blogomban, Polyporus mylittae, tehát a tápanyag raktározó micélium nem is olyan meglepő és ritka dolog. Kár, hogy megnehezíti a gomba termesztését. Jó lenne termeszteni a tüskegombát is, mert az egyik legjobb gyógyhatású gomba: gyulladásgátló, rákellenes, immunerősíti hatása van. Sok függ az ember szervezetétől is, mert mindenki másként reagál a gomba hatóanyagaira. 
A ritka tüskegombát inkább kíméljük meg, helyette a termesztett gyógygombákkal segítsük a testünk működését, ilyen a shiitake Lentinula edodes, pecsétviaszgomba Ganoderma lucidum, ágas tapló Grifola frondosasüngomba Hericium erinaceus. Próbáljuk hazai termesztőktől beszerezni ezeket. 

Kiegészítés: A pecsétviaszgombát mi magunk is legálisan gyűjthetjük állami erdeinkben. Viszonylag gyakori faj, csak éppen összetéveszthető nagyobb termetű rokonaival, a többi lakkostaplóval (Ganoderma nemzetség).

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Hol vásárolhat Chocolate Slimet Magyarországon

(MabelCreelman, 2018.11.17 18:56)

Tartsa az ajkakat és a bőrét hidratálva, hogy eltávolítsa a ráncokat vagy a füstös ráncokat Bioretin áron. Ma van egy csomó jó, éjszakai, feszesítő krém. Az arcra és a nyakra kell felhúzni, dörzsölve az óramutató járásával ellentétes irányba körkörös mozgásban, és különös figyelmet fordítsanak az ajkak körüli területre. <a href=http://infazavr.org/megvasarolhato-a-recardio-gyogyszertarban-magyarorszagon-termek-teszt-tapasztalatok-ertekelesek-es-velemenyek.php>http://infazavr.org/megvasarolhato-a-recardio-gyogyszertarban-magyarorszagon-termek-teszt-tapasztalatok-ertekelesek-es-velemenyek.php</a> Ráncok az arcon taszítják a férfiakat. Több mint 74% nem tartja szexuálisan az öregedő nőket. A foglalkoztatásnak nehézségei vannak. Nem lehet tisztességes munkát találni, ha 45 évesnél idősebbnek tűnik. A házas nők több mint 96% -a éppen a saját hibájuk miatt elveszítette házastársait. A férfiak gyorsan megtalálták az öregedő társaik helyettesítését – egy fiatal szerető.